Комисијата водена од израелскиот историчар Гидеон Грајф во Извештајот на 1.036 страници објавен на српски и англиски јазик констатира:

„По темелната истрага на Независната меѓународна комисија за истражување на страдањата на сите нации во регионот , заклучува дека во Сребреница во периодот 1992-1995 година не се случил поединечен случај на геноицид, ниту пак геноцид воопшто.

Иако Комисијата не ги третира убиствата кои се случија околу Сребреница за беноцид сепак го уважува фактот дека илјадници луѓе (главно воени затвореници) беа убиени на најужасен начин и дека одговорните за овие грозоморни злосторства треба да бидат казнети “, се вели во заклучоците на Комисијата.