дома Балкан Стравуваат за својот живот! Сведоците на монструозните злосторства на Тачи и терористите...

Стравуваат за својот живот! Сведоците на монструозните злосторства на Тачи и терористите од „ОВК“ бараат заштита од Србија?

Кој ќе ги заштити сведоците кои треба да се појават во Хаг на судењето против Тачи и другите обвинети?

Соговорниците наведуваат дека, поради претходните искуства, не е изненадувачки што се исплашени. Некои сведоци на монструозните злосторства на терористичката Ослободителна војска на Косово (ОВК), кои треба да сведочат на претстојните судења во Хаг против нејзините водачи Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи, ќе побараат од судот да се грижи за нивната безбедност во Србија. Одлуката за тоа кој ќе ги штити сведоците пред, за време и по завршувањето на судењето, сè уште не е разгледана, а Србија би можела да биде безбедна куќа за сведоци само ако судот побара од нашата земја да обезбеди меѓународна правна помош, објаснуваат соговорниците.

Оправдан страв
Пензионираната судијка Даница Маринковиќ верува дека некои сведоци, особено Србите, ќе бараат заштита во Србија поради страв од одмазда.

– Нормално е сведоците да се плашат да сведочат, бидејќи има лошо искуство кога, на пример, во случајот на Рамуш Харадинај, луѓето беа убивани и исчезнуваа пред да сведочат. Верувам дека и сега има Срби меѓу сведоците и верувам дека ќе сакаат Србија да ги заштити. Обвиненијата се сериозни и ќе видиме како ќе се однесува одбраната кога ќе открие кои се сведоците. Доколку постои добра волја, судот има механизми за заштита на сведоците. Србија не може да биде иницијатор за заштита на сведоци, но судот може да го стори тоа ако одлучи да побара од Србија меѓународна правна помош во форма на обезбедување заштита на сведоците – забележува соговорникот.

Тие можат да се заштитат себе си
Поранешниот обвинител за воени злосторства Владимир Вукчевиќ вели дека сведоците и нивните искази се најважни во овие судења, бидејќи тие се всушност единствените докази.

– Сведоците не смеат да пропуштат влакно од главата. Нивната заштита ќе ја утврди судот. Србија има единица за заштита на сведоци, а специјалното обвинителство во Хаг има на располагање и многу респектабилна заштита. Не е важно кој ќе ги штити сведоците. Клучно е тие да сведочат без страв. Имавме лошо искуство во случајот Харадинај, кога беа убиени најмалку 19 сведоци. Тоа не смее да се дозволи. Нема ништо без сведоци на овие судења – нагласува Вукчевиќ. Специјализираното обвинителство во Хаг најверојатно ќе пријави 153 сведоци во судскиот процес против четворицата најмоќни лица во ОВК, кои се обвинети за скоро 100 убиства, како и за тортура, прогон, киднапирање и присилно затворање на најмалку 400 цивили.

Специјализираното обвинителство на Косово смета дека Тачи и другите тројца „треба да останат во притвор затоа што постои реална опасност од влијание и заплашување на сведоците, како и ризик од мобилизирање на нивните приврзаници и попречување на постапката“.

– Постои сомневање дека владините претставници лојални на Тачи и Весеj неодамна извршиле коруптивни исплати на потенцијални сведоци на обвинителството, наводно за патни трошоци, иако тие трошоци ги плаќа судот во Хаг – изјавија обвинителите.