Еден тон кокаин е само врвот на ледениот брег: Шпанците открија кој го сочинува балканскиот картел чиј едриличар полн со дрога е запленет!

септември 16, 20201min
рр

Присуството на припадници на криминални групи од Источна Европа, како што се Албанија, Црна Гора, Хрватска и Босна и Херцеговина, расте во Шпанија, соопшти полицијата на шпанската цивилна гарда откако запре едрилица со тројца хрватски државјани, каде пронашла еден тон кокаин.

“Криминалите на групата од овие земји се наоѓаат главно во стратешки зони за патување преку Атлантскиот океан, како што се Канарските острови, северната провинција Галиција и јужниот брег на Шпанија. Групите што работат таму се одговорни за голем дел од увозот на кокаин во Европа”. изјава објавена на нејзината веб-страница.

Во вторникот наутро, Цивилната гарда пресретна хрватски едриличар на 88 милји западно од Канарскиот остров Ла Палма, шпански остров покрај западниот брег на Африка.


Едрилицата пловеше под хрватското знаме, а екипажот се состоеше од тројца хрватски државјани. По извршениот увид, поради сомневање за шверц на дрога, едрилицата била влечена на островот.

При претрес на едрилицата биле пронајдени 980 пакети со околу еден тон кокаин, објави Цивилната гарда, објавувајќи фотографии од едрилицата и запленетите пакети на својата веб-страница.

“Според проценките на шпанските колеги, уличната вредност на запленетиот кокаин е поголема од 40 милиони евра. Според досега собраните информации, кокаинот бил наменет за европскиот, шпанскиот и хрватскиот пазар на дрога”, соопшти хрватската полиција на нивната веб-страница.