дома Балкан Ги познаваше и Принцип и Хитлер, ја навредуваше чаршијата „менувајќи се“ во...

Ги познаваше и Принцип и Хитлер, ја навредуваше чаршијата „менувајќи се“ во другарот Иво, го престигна Крлежа во трката за Нобелова награда: Ја читаме биографијата на Андриќ, која без двоумење открива што сторил големиот писател за да ги преживее политичките бури во 20 век

Најавена како прва комплетна биографија на југословенскиот книжевен нобеловец Иво Андриќ, книгата на германскиот новинар Михаел Мартенс „Оган во оган: Иво Андриќ, еден европски живот“ беше објавена со хрватски превод на Енди Јелчиќ. Пред тоа, веќе привлече големо внимание во Германија, Австрија и Швајцарија, каде доби голем број одлични критики. Претходно во Хрватска ја иницираше очекуваната жестока дебата за писателот што во овие земји редовно е засенчено од вон-литературни феномени, огромни чувства, митови и легенди вткаени околу неговиот лик и дело. Мартенс плива добро во нив, нудејќи добро истражен и обемен, но и прооден и освежувачки неоптоварен увид во необичниот, на моменти скоро кинематичен и политички возбудлив живот на Иво Андриќ, единствениот кој лично ги познавал Гаврил Принцип и Адолф Хитлер и бил сведок на клучни настани.

Ниту поставувањето, ниту уривањето на споменикот, ниту едно од двете, како што самиот вели во белешките на крајот од книгата, не биле намери на биографот на Андриќ, Михаел Мартенс, германски новинар роден во 1973 година во Хамбург, кој живеел во Санкт Петербург многу години. Петербург, Атина, Истанбул и Белград. Во моментов живее во Виена како политички дописник за „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ и работел на „Оган во оган“ седум години. Неговата намера, објаснува тој, е да се доближи до еден човек и неговото време, да се обиде да го раскаже животот на Андриќ во европски контекст, политички и културен, надвор и надвор од класичните дискусии за писателот од национални перспективи – хрватски, српски, босански.

Бестија заграбиензис
За разлика од Андриќ, кој многумина сега го сметаат за ексклузивен претставник на нивниот народ, вели Мартенс, Андриќ од неговата книга зборувал и разбирал повеќе од половина дузина јазици, живеел во десетина европски градови, патувал во скоро сите европски земји и кога ќе погледнете во библиотеката во неговиот стан во Белград, кој сега е музеј, покрај „домашното“, босанското, хрватското, српското издание, можете да најдете книги на француски, шпански, полски, германски, италијански … “Ова е контекстот во кој Андриќ живеел и работел “, вели Мартенс и ова е контекстот што„ Огнот во оган “го отсликува на околу 400 страници, нудејќи преглед на четири клучни периоди од биографијата на писателот: возрасната доба и времето на атентатот во Сараево; неговата дипломатска кариера, особено неговата мисија во Берлин; приближување кон комунистите по Втората светска војна и добивање на Нобеловата награда во 1961 година. Во „формативниот“ дел, во кој Мартенс се занимава со теории и озборувања за тоа кој „навистина“ бил татко на славниот писател, го гледаме првиот објавен Андриќ, чиј текст „Во самрак“ е објавен во 1911 година во книжевното списание „Босанска вила“, кога тој беше ученик во средно училиште во Сараево („и така му звучи текстот“) или ученик од Загреб кој се жали дека „не се чувствува добро со неговата глупава газдарица Хрватска“. За една година тој станува животно, бестија заграбиензис а за две шпион. Дури и по три пара карниолски колбаси и хрватско вино, останувам на истото мислење! ‘ Андриќ му напишал во 1912 година на својот сараевски колега Војмир Дурбешиќ, кој во тоа време студирал во Виена. Интересна е и епизодата од 1925 година, кога во Белград, каде сè уште нема мрежа на познаници, тој се приклучува на масонската ложа Препорожај. Сепак, по аферата со полската сопруга на масонскиот брат Густав Крклец, кому му беше и кум, заврши неговото членство .

Шорцеви по стари денови
Во овој сегмент, Мартенс е, секако, најмногу заинтересиран за поврзаноста на Андриќ со Млада Босна, сараевска тајна младинска организација која сакаше да ја собори австро-унгарската влада и изврши убиство на престолонаследникот Фрањо Фердинанд и неговата сопруга Софија на 28 јуни 1914 година. Книгата посветува големо внимание на реконструкцијата на овој историски настан, со кој започна Првата светска војна. Според Мартенс, самиот Андриќ го познавал Принцип само површно, но тој бил близок пријател на Данило Илиќ, координаторот на атентатот, од средно училиште. Поради неговите врски со Млада Босна и активната декларација против Хабсбуршката монархија и промовирањето на југословенската идеја, како млад човек Андриќ помина извесно време во зандана во Марибор и во домашен притвор во Овчарево и Зеница. Патем, ова беше прв и последен пат тој отворено да се изјасни против државата во која живее. „Подоцна, во првата и втората Југославија, што и да се случи, (тој) ќе се прилагоди. (…) Не беше материјал за дисидент “, наведува Мартенс. Во затворот, младиот Андриќ ја напиша својата прва книга „Екс Понто“, збирка медитативна проза објавена во 1918 година во една издавачка куќа во Загреб, која доби добри критики од младиот Мирослав Крлежа и стана „култна“ меѓу помладата публика во тоа време. Некои читатели го знаеја целиот пасус напамет, но Андриќ подоцна, кога неговите собрани дела првпат се појавија во Југославија во 1963 година, инсистираше на тоа дека „Екс Понто“ не е дел од она на што тој инсистираше во иднина, кога и да се појави идејата. За тоа какво е новото издание. „Би било како да носат шорцеви по стари денови“, рече тој.

Три и пол години молк
Во книгата, сепак, Мартенс посветува најголемо внимание на реконструкцијата на периодот на дипломатската служба на Андриќ во првата Југославија, неговиот пораст од најнизок функционер до заменик министер за неколку години. „Тој не беше пред своето време, но беше целосно негово дете – дури и кога тоа време беше грдо“, пишува Мартенс. И тоа беше особено грдо во Берлин, каде Андриќ стапи на должноста во април 1939 година, се состана со самиот Адолф Хитлер и учествуваше во пристапувањето на Кралството на Тројниот пакт во март 1941 година. Мартенс го расече овој период, што за Андриќ заврши со државен удар неколку дена по пактот, расколот меѓу Југославија и Хитлер, негова интернацијата и другиот конзуларен персонал на 6 април и неговото враќање во окупираниот Белград и бурата на војната. Тој ја мина војната во изнајмен стан, повлечен, не дозволувајќи ништо да се објави, пишувајќи ги,како што подоцна ќе ги нарече свои ремек-дела („Травничка хроника“, „Мост на Дрина“, „Мис“) и стравувајќи за својот живот се до ослободувањето. По три и пол години молк, тој беше пречекан на 20 октомври 1944 година во најубавиот костум на неговата тераса на улицата Призренска.„Тој никогаш повеќе нема да се смири со Германците“, пишува Мартенс, „… никогаш повеќе нема да стапне на германско тло. Тој ги одби сите понуди за презентација на книги и покани и да ги земе своите награди во Германија и Австрија. Во својата приватна белешка од 1946 година тој пишува: „Германците и Германија, ова е најголемата мака во мојот живот. Сепак, до неговата смрт, тој ја чувал Библијата на Лутер во својата библиотека, која му дошла во април 1941 година, во знак на утеха, од „обожавателите на неговата уметност и пријателите на неговата човечност“. Испраќачот, подоцна се покажа, пишува Мартенс, бил Карл Смит, германски адвокат, политички теоретичар и нацист.

Исечен од фотографиите
Андриќ јавно избегнуваше да зборува за неговиот живот во Берлин, но таа вистина се појавуваше овде-овде во белградската чаршија, обвинувајќи го писателот во другата Југославија, кога стана лауреат на социјалистички поет, за продажба на себеси. Мартенс бележи особено срамна епизода за Андриќ од 1951 година, кога ЈНА организираше изложба во градот за отпорот кон германската окупација. Меѓу експонатите имало и фотографија на која се гледа Андриќ при потпишувањето на германско-југословенскиот сојуз, за што, пишува Мартенс, го повикал Милован Ѓилас и го замолил да се извади од неа. „Ѓилас веднаш го повика надлежниот генерал. Тој, пак, нареди да се отстрани целата слика од изложбата. Ова очигледно се случи исклучително темелно. Во многу книги за Андриќ се споменува фотографијата од 1941 година, не само од Ѓилас. Но, нема слика во тие книги. Во архивата на воената историја во Белград има фотографија од моментот на потпишување на Пактот во Виена. На неа може да се видат дваесетина мажи. Во последниот ред надесно е едно слободно место. Изгледа дека тие ретуширале една глава од таму. Негативот од таа слика не може да се најде ’, пишува Мартенс, и во третото поглавје тој детално ја опишува и без да ја морализира трансформацијата што Андриќ ја доживеал во Белград помеѓу есента 1944 година и пролетта 1945 година. Од поранешен кралски амбасадор, тој станал другарот Иво, кој посетувал градилишта и рудници, држел говори во чест на Тито и Сталин и на крајот станал член на КПЈ. Мартенс е подеднакво заинтересиран за мотивите на Андриќ, како и за мотивите на комунистичката елита – зошто им треба писател. За самиот Тито Мартенс има невообичаено ниско мислење за инаку објективен истражувач. На едно место го нарекува „југословенски масовен убиец“, а на друго, кога Андриќ го номинираше за Нобелова награда за мир, тој напиша: „Никој друг туку Тито, тој месар под чиј режим во 40-тите години имаше „ братство и единство “ илјадници сонародници на Андриќ беа убиени, уапсени, мачени или депортирани во Голи Оток.

Југославија во мода
Не му мисли добро ниту на Мирослав Крлежа, за кого пишува во поглавјето за Нобеловата награда на Андриќ за литература. Кога Андриќ беше првпат номиниран за престижната награда во 1958 година, идејата беше да се сподели наградата со Крлежа, пишува Мартенс, објаснувајќи дека тој е автор кој е „малку познат денес надвор од Хрватска и меѓународната академска заедница“. Покрај ваквите непотребно избрзани литературни проценки, Мартенс успешно го опишува начинот на кој работи изборот на (книжевни) нобеловци, како и специфичните социјални и политички околности од тоа време и надворешните односи со Југославија, држава што беше „во мода“ на крилјата на Движењето на неврзаните. како што вели. Тој исто така посветува големо внимание на популаризацијата на творештвото на Андриќ надвор од Југославија, што претходеше на доделувањето на Нобеловата награда, а на кое, како писател на „мал јазик“ и малку познат културен круг, тој самиот работеше напорно. Иако не беше навикнат на јавни настапи, тој одеше на презентации на книги, ‘внимателно пишуваше за неговите преводи, ги прегледуваше од реченица по реченица, ги исправуваше грешките, предлагаше подобрувања, пишуваше долги забелешки за тоа кои наслови на книги треба да бидат на германски, а штокој не во никој случај. Гун Бергман, новинарка и преведувач, чиј сопруг (од 1952 до 1959 година) е славниот режисер Ингмар Бергман, беше заинтересирана за адаптација на делата на Андриќ, исто така многу помогна во популаризацијата на југословенскиот писател во Шведска, пишувајќи написи за него во локалните весници, зад сцената ги промовира неговите дела и генерално ја шири својата слава и добра репутација. Читателите реагираа, преводите на Андриќ беа барани и секаде беа придружени со претежно позитивни, понекогаш многу ентузијастички критики. Мартенс ги цитира, но не ги изоставува и критиките кон Марсел Рајх-Раницки, познатиот германски критичар кој пишуваше за „Дие Велт“ во 1960 година во текстот под наслов „Што ни е гајле за Вишеград?“ ја опишува „Ќуприја“ како здодевна книга, а нејзиниот автор како „фанатик на деталите“.

Без демонизирање и идеализирање
Во овој дел од книгата, Мартенс се занимава и со последните ремек-дела на Андриќ, недовршениот роман „Омер Паша Латас“, за кој тој верува дека може да биде „алегорија на животот на Андриќ“ и „Знаци покрај патот“, збирка записи од околу 50 дневници напишани од 1915 година до 1974 година, објавувани постхумно во 1976 година, во кое нобеловецот се покажал „во својата најчиста форма“. Покрај тоа, неизбежно, тој се занимава со прием, толкување и инструментализација на Андриќ и неговото дело по смртта на писателот, за кои „може да се напише друга книга“. Ерих Кош, пријателот на Андриќ, напиша дека, иако Андриќ „се чувствуваше како граѓанин на Југославија, во нашата комплицирана ситуација“, за време на неговото одбележување во март 1975 година, беше потребно да се консултираат најмалку три републики, со цел да се избегнат протести и политички проблеми. И тогаш, со други зборови, се кршеа копја околу овој Хрват роден во Босна, кој како писател стана Србин по сопствен избор. Ова е случај и денес, па доброинформираниот Мартенс беше многу подготвен за различни и силни реакции во оваа област по објавувањето на „Оган во оган“. Во неколку домашни интервјуа, тој се осврна на нив, вклучувајќи го и оној од Србија – дека тој го свел големиот писател на опортунист. По досегашните биографии на Андриќ, како што се „Рани Андриќ“ на Мирослав Караулац или „Иво Андриќ, историја и политика“ на Душан Глишовиќ, „Огнот во огнот“ на Мартенс првично беше објавен во Виена летото 2019 година (издавачка куќа „Золњај“). Во БиХ, книгата беше објавена на крајот на 2019 година во Сараевската книга на книги, а во Србија на пролет 2020 година во белградската лагуна. Ако Андриќ, пишува Мартенс во својата книга, не беше внимателен како што беше тој, денес не би знаеле ништо за него како писател. Европскиот живот во 20 век значеше и обиколка по бездните наоколу. Ако Андриќ не ги следеше овие околни патеки, некои од највпечатливите дела на европската литература можеби ќе останеа непишани “, тврди тој. „Оган во оган“ е во основа она што Мартенс вети дека ќе биде: обид – за пофалба – да му пристапи на Андриќ, без вообичаена демонизација и идеализација, со искрен човечки интерес и разбирање, Андриќ кој го стори тоа што беше потребно за да преживеел, пишувал и објавувал и кој, според неговите приватни записи, самиот судел, во неговиот внатрешен свет, многу често и многу строго. „Во првата половина од животот, човекот сака и го прави она за што ќе се срами и одрече во втората половина, а втората половина ја поминува залудно во обидите да го поправи или барем да го прикрие она што беше направено во првата. Значи, на крајот, сè е сведено на нула. Остана само каење и срам “, напиша тој во белешката објавена по неговата смрт. На оваа патека се наоѓа редот во „Слонот на везирот“. „Така е тука веќе долго време: оној што е срдечен и горд, тој брзо и лесно губи леб и слобода, имот и живот, но оној што ќе ја свитка главата и ќе се предаде на страв , тој повторно губи толку многу од себе, толку многу страв го јаде, што неговиот живот не вреди ништо “. Има многу таков, песимистички Андриќ во „Оган во оган“, но Мартенс се погрижи да има доволно простор и за оној што праша во „Знаци покрај патот“: „Дали некој друг го сакаше светот како мене?“

- Реклама -

Социјални мрежи

5,320фановиLike

Прочитајте повеќе

ОВА Е НАЈБРУТАЛНАТА КУЌА НА СТРАВОТ ВО СВЕТОТ! Луѓето влегуваат внатре и си ги корнат забите и ноктите! (ФОТО)

„Mckamey Manor“ е една од најпознатите куќи на стравот во светот. Во неа нема ограничувања. Штом влезете внатре (додека не го кажете „безбедносниот збор“...

ОВА Е НАЈБРУТАЛНАТА КУЌА НА СТРАВОТ ВО СВЕТОТ! Луѓето влегуваат внатре и си ги корнат забите и ноктите! (ФОТО)

„Mckamey Manor“ е една од најпознатите куќи на стравот во светот. Во неа нема ограничувања. Штом влезете внатре (додека не го кажете „безбедносниот збор“...

СТРАШНИ СЦЕНИ ОД ЕПИЦЕНТАРОТ! Погледнете што направи земјотресот во Грција и Турција (ФОТО)

Силен земјотрес со јачина од 6,6 степени денес ги погоди грчкиот остров Самос и турскиот приморски град Измир. Земјотресот бил почувствуван низ цела Грција...

Ким Кардашијан од сопругот доби подарок ХОЛОГРАМ од нејзиниот покоен татко: Неговите ЗБОРОВИ ги расплакаа сите (ВИДЕО)

Старлетата Ким Кардашијан неодамна го прослави својот 40-ти роденден, а по тој повод го доби најчудниот подарок досега од сопругот Кание Вест. Имено, Кание на...

Слични вести

НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИВААТ КАКО СЕ ШИРИ ВИРУСОТ ВО СТАН, КАФУЛЕ ИЛИ УЧИЛНИЦА: Маските не се многу корисни, нешто друго е поважно

Во три различни ситуации, еден научник од Универзитетот во Колорадо, со неговиот модел на ширење инфекција со коронавирус, заклучува дека ризикот од заболување ќе...

ОВА Е НАЈБРУТАЛНАТА КУЌА НА СТРАВОТ ВО СВЕТОТ! Луѓето влегуваат внатре и си ги корнат забите и ноктите! (ФОТО)

„Mckamey Manor“ е една од најпознатите куќи на стравот во светот. Во неа нема ограничувања. Штом влезете внатре (додека не го кажете „безбедносниот збор“...

СТРАШНИ СЦЕНИ ОД ЕПИЦЕНТАРОТ! Погледнете што направи земјотресот во Грција и Турција (ФОТО)

Силен земјотрес со јачина од 6,6 степени денес ги погоди грчкиот остров Самос и турскиот приморски град Измир. Земјотресот бил почувствуван низ цела Грција...

Ким Кардашијан од сопругот доби подарок ХОЛОГРАМ од нејзиниот покоен татко: Неговите ЗБОРОВИ ги расплакаа сите (ВИДЕО)

Старлетата Ким Кардашијан неодамна го прослави својот 40-ти роденден, а по тој повод го доби најчудниот подарок досега од сопругот Кание Вест. Имено, Кание на...

Во новиот филм, ковидот мутирал, а Америка е заклучена до 2024 година

„Songbird“ е насловот на претстојниот филм кој ќе се занимава со пандемијата на вирусот корона. Ќе го продуцира неповторливиот Мајкл Беј, авторот на филмовите...