Имунитет на корона може да имаат и луѓе кои не се заразени, еве од што зависи

јули 31, 20201min
грф

Имунолошкиот систем на некои луѓе кои не биле изложени на коронавирус може да биде близу до патогенот, што може да ја намали сериозноста на болеста доколку такво лице добие ковид-19, според новата студија напишана од Си-Ен-Ен.

Студијата беше објавена во научното списание „Nature“ во средата и покажа дека во примерок од 68 здрави возрасни во Германија кои не биле изложени на коронавирус, 35% од нив имаат Т-клетки во крвта кои се реактивни на вирусот.

Што се Т-клетки?


Т-клетките се дел од имунолошкиот систем кој помага да се заштити организмот од инфекција. Реактивноста на Т-клетките сугерира дека имунолошкиот систем можеби доживеал слична инфекција и дека може да ја користи таа меморија за борба против нова инфекција. Како би можел нивниот имунолошки систем да има реактивни Т-клетки ако никогаш немал ковид-19?


Тие веројатно биле стекнати од претходни инфекции со ендемични коронавируси, напишале научници од различни институции од Германија и Велика Британија во студијата. Користењето на оваа Т-клеточна меморија од друга слична инфекција како одговор на нова инфекција се нарекува „вкрстена реактивност“.

Новата студија вклучува анализа на примероци од крв од 18 пациенти со ковид-19 на возраст од 21 до 81 година и здрави донатори на возраст од 20 до 64 години од Германија.

„Постои значителен дел од лицата кои имаат имунитет“
Студијата покажа дека коронавирусно-реактивни Т-клетки постојат кај 83 проценти од пациентите со ковид-19. Иако истражувачите откриле постојни вкрстено реактивни Т-клетки кај здрави субјекти, студијата напишала дека ефектот на овие клетки врз исходот на ковид-19 останува непознат.

Наодите од оваа студија секако укажуваат на потребата од понатамошно истражување, рече Др. Амеш Адалка, постар научник на Универзитетот Центар за здравствена безбедност Џонс Хопкинс, кој не учествуваше во студијата.