Познатиот говор на Тито: Студентите се секогаш во право

јули 3, 20201min
фефедф

Ситуацијата на улиците на Белград деновиве потсетува на студентските протести од 1968 година. Сепак, постои една круцијална разлика – ниту еден денешен политички сет не знае како да им се обрати на студентите како што тоа го правеше Јосип Броз Тито.

Уште во 1968 година, студентите беа принудени да протестираат поради лошата економска состојба, хроничната невработеност и загриженоста за иднината на земјата. Денес, студентите бараат да не бидат протерани од нивните домови, да им се обезбеди бесплатно тестирање на коронавирус, како и укинување на школарината за следната година за оние кои се самофинансираат и дополнителни рокови за полагање на испити.

Студентите во 1968. беа на улиците од 2 до 9 јуни, а Тито ги прекина со неговиот славен говор.

За разлика од денешната влада, која се обидува да ги дискредитира младите со широк спектар на одлуки и изјави, Тито рече дека ги поддржува повеќето студентски барања, потенцирајќи дека е „среќен што има такви млади луѓе кои се покажаа како зрели“.

„Голем број, 90 проценти од учениците се чесни млади луѓе што не ги зедовме доволно предвид, во кои видовме само студенти, само ученици во училиштата, за кои сè уште не е време да се вклучат во социјалниот живот на нашата социјалистичка заедница“. Тоа не беше во ред. Ги оставивме сами. Ја гледаме нашата грешка …… Ние, другари, разговаравме за потребата да се грижиме за некоја личност. И мислам дека тие различни инвестиции толку се засенија во очите и умот на луѓето, што заборавија на човекот… Некои велат дека ова е одраз на она што се случува во Франција, во Германија, во Чешка… Ова не е точно. Тоа не е одраз на тоа. Тоа е одраз на нашите слабости што се насобрале, што треба да ги решиме денес и да не обвинуваме некои влијанија однадвор “, рече Јосип Броз во тој славен говор.

Тоа беше доволно за студентите да прогласат победа и да го прекинат штрајкот. Факт е дека и покрај тоа, на некои од организаторите и учесниците на протестот подоцна им беше судено за „контрареволуционерни“ активности, дека им се одземени пасошите и извршени се други форми на репресија, но зборовите на Тито сеуште одекнуваат денес, 52 години подоцна.