Професор сексуално ја злоупотребил сопствената ќерка, Врховниот суд му ја намали казната

септември 16, 20201min

Врховниот суд ја потврди жалбата и ја намали затворската казна од шест на пет години затвор за обвинет осуден за четири дела за сексуално злоставување и експлоатација на дете, едно дело за сексуална злоупотреба на дете и шест дела за експлоатација на деца за порнографија.


Врховниот суд ја смени првостепената пресуда на окружниот суд во Бјеловар, а казната вклучуваше и време поминато во истражниот затвор каде сè уште се наоѓа обвинетиот. Бидејќи тој бил професор по кинезиологија кој бил вработен во училиштата, на обвинетиот му било забрането да извршува активности во кои редовно доаѓа во контакт со деца. Врховниот суд прецизира дека тој е осуден затоа што направил неколку фотографии од неговата осумгодишна ќерка со видливи голи интимни делови од телото на детето без овластување, додека тој ги зачувал фотографиите на неговиот мобилен телефон. Покрај тоа, тој беше осуден за допирање на гениталиите на неговата ќерка и испраќање на слики од неа на друго лице во три наврати. На мобилниот телефон чувал и аудио видеа со детска порнографија, кои во два наврата ги испратил на друго лице.


Врховниот суд смета дека судечкиот суд правилно ја оценил упорноста и зголемената криминална волја на обвинетиот, но додаде дека голем број олеснителни околности не биле доволно земени предвид. Обвинетиот не беше осуден, тој ги призна делата, тој изрази самокритика и искрено жалење, Врховниот суд ја објасни пресудата. Судот појасни дека станува збор за кривични дела кои не го напаѓале директно сексуалниот интегритет на децата, освен за делото кога тој ги допрел гениталиите на неговата ќерка, но станува збор за кривични дела порнографија и дека на обвинетиот му е дијагностицирана педофилија.


Според мислењето на Врховниот суд, единствена казна затвор од пет години е соодветна на тежината и опасноста на делото и на личноста на обвинетиот и соодветна за постигнување на целта на казната пропишана со закон. ” Таквата казна ќе влијае на обвинетиот да не дојде повторно во судир со законот. Изменетата реченица вклучува јасна социјална осуда за сторените злосторства и треба да влијае на сите други да не прават кривични дела, како и на свеста на граѓаните за опасноста од злосторства и правичноста на казнувањето на нивните сторители “, заклучи Врховниот суд.