Сите се среќни кога гледаат виножито, но дали знаете што претставува и кои народни верувања го следат?

август 10, 20202min
бвцџб

„Некаде, таму, зад виножитото, каде љубовта сјае, некаде има земја за која сонувам…“

Ова се само дел од стиховите на песната „Над виножитото“, која некогаш ја отпеа познатата Беби Дол.


Виножитото најмногу ги поврзува среќата и радоста.

Како што вели старата поговорка: „После дождот изгрева сонцето“, така не е исклучено да се појави виножито, т.е. спектар на бои што, всушност, претставува оптички и метеоролошки феномен на небото, а кој се јавува кога сончевите зраци се рефракционираат и се рефлектираат во капка вода. Потоа, следува дисперзија (расејување на светлината, т.е. феноменот кога комплексната светлина се распаѓа со призма во составни, елементарни, хомогени светла и бои, на светлината на основните бранови до должини на видливиот спектар.

Овој феномен е видлив во периодот од неколку секунди до неколку десетици минути.

Исто така, има појава на двојно виножито, односно кога на исто место се појавуваат две виножита, но тоа е многу ретко


Форма и боја

Виножитото има форма на широк лак, и одамна постои верување кај луѓето дека е од материјална и / или волшебна природа. Содржи спектар од 7, основни, видливи бои, т.н. Newутн бои како црвени, портокалови, жолти, зелени, индиго сини и виолетови.

Верувања

Постојат неколку значења поврзани со овој природен феномен.

Според постарото верување, виножитото, всушност, претставува симбол на заветот и ветувањето на Господ Бог, што му го дал на Ное по поплавата, а тоа е дека тој никогаш нема да го удави човечкиот род заради гревот, како кога тоа го сторил во Големата поплава. Според ова верување, сè додека е на небото, тој ќе го потсети Господ за даденото ветување.

Ова верување можете да го прочитате во Стариот завет и во книгата на Мојсеј.

Друго, општо познато, а во исто време и едно од најпопуларните верувања е дека на крајот на виножитото лежи тегла злато, иако нема физички крај.

Третиот, од друга страна, вели дека треба да се замисли желба, кога ќе поминеме под виножитото и дека, секако, ќе се исполни.