Вака педофилот бараше милост од судот: „Вистинска казна е што никогаш повеќе нема да ја видам ќерка ми“

септември 16, 20201min
в

Наставник по физичко образование ги допираше гениталиите на нејзината ќерка и ја фотографираше гола. Врховниот суд му ја намали казната заради олеснителни околности

Врховниот суд на Република Хрватска ја намали казната за педофил кој ја малтретирал својата ќерка и ги дистрибуирал нејзините фотографии.

Жалбата е само една од олеснителните околности што судот ги прифати и ја измени одлуката на првостепениот суд. Пресудата, објавена во средата, открива детали за ужасната сексуална злоупотреба, како и сомнителната одлука на ова високо судско тело. Вознемирувачкото образложение на пресудата дава детали за дури единаесет кривични дела за кои тој беше осуден во прв степен на затворска казна од шест години, но, според одлуката на Врховниот суд, таа казна беше намалена на пет години.


Обвинетиот е професор по физичко образование во северозападна Хрватска, а жртвата што ја злоставувал била неговата осумгодишна ќерка. Тој беше прогласен за виновен за четири тешки дела на сексуално злоставување и експлоатација на дете, едно дело на злоупотреба на деца на возраст под петнаесет години и шест кривични дела експлоатација на деца за порнографија. Тој без дозвола направи неколку фотографии од своето осумгодишно девојче, со видливо голи делови од телото. Тој ги зачувал тие фотографии на неговиот мобилен телефон. Тој во три наврати испратил слики од неа на друго лице. Тој исто така складирал аудио-видеа со детска порнографија на неговиот мобилен телефон и ги испратил на друго лице во два наврати. Покрај тоа, тој ја допрел девојката на гениталиите.

Се поставува прашањето зошто Врховниот суд тогаш му ја намали казната. Според изјавата на нивната официјална веб-страница, тие сметаат дека првостепениот суд не ги проценил соодветно околностите од кои зависи видот и мерката казна. Како што велат, упорноста на обвинетиот и зголемената криминална волја беа соодветно оценети, но голем број олеснителни околности не беа доволно земени предвид.

Кои се околностите? Не беше осуден, ги призна своите дела, изрази самокритика и искрено жалење.

„Олеснување на околностите и претежно детска порнографија“
Врховниот суд во образложението на пресудата наведува дека „според мислењето на обвинетиот, казната има изразен репресивен карактер, и покрај бројните олеснителни околности, дека дури и пред кривичната постапка тој побарал лекарска помош, тој не ја попречувал кривичната постапка“. … дека никогаш повеќе нема да ја види својата ќерка … “.

Неговата казна го вклучува времето поминато во истражниот затвор каде сè уште се наоѓа, а казната беше придружена со доживотна забрана за вршење активности во кои тој редовно контактира со деца. Да потсетиме уште еднаш, тој е наставник по физичко образование кој бил вработен во училиште.

Како Врховниот суд понатаму го објаснува ублажувањето на казната?

Според природата на кривичните дела, велат тие, главно се работи за кривични дела кои не го напаѓаат директно сексуалниот интегритет на децата (освен за делото кога на ќерката и ги допирал гениталиите), туку се кривични дела порнографија. Покрај тоа, тој беше дијагностициран со педофилија.

Го контактиравме Ѓуро Сеси, претседателот на Врховниот суд и го замоливме да даде коментар за оваа одлука.

  • Не судев. Не можам да го коментирам тоа. Кривичното право не е моја специјалност и не можам да ги коментирам пресудите на мојот суд – ни рече тој.

Во пресудата се наведува дека советот за малолетници на Врховниот суд што ја донел пресудата се состоел од судијата на Врховниот суд Ранко Маријан како претседател на советот, Мелита Божиќевиќ-Грбиќ и Илеана Виња како членови на советот.