Зад се стои Бил Гејтс: Несторовиќ ги откри сите карти

јули 4, 20201min
м,ммм

Говорејќи за „Првата телевизија“, Несторовиќ рече дека сега има многу млади кои имаат пневмонија, што не било случај пред три месеци, и дека се чини дека станува збор за нов вид корона вирус.

Пулмологот д-р Бранимир Несторовиќ изјави дека лекот ремдесивир не е ефикасен во лекувањето на короната и дека бил изненаден што ЕУ го одобрила, оценувајќи дека не станува збор за медицина, туку влијанија и дека „Бил Гејтс секогаш доаѓа на крајот на приказната“. Тој исто така истакна дека младите сега се разболуваат повеќе, што го поставува прашањето дали станува збор за нов вирус.

„Според една голема студија, се појави нова верзија на вирусот што може да зарази повеќе луѓе, но во однос на последиците, наводно не е посилна од претходната верзија. Пред еден месец се појави вирусот Д, кој го зголеми преносот и дали е посериозен од претходниот, има спорови. Епидемијата ја завршивме на 1 мај, а практично ништо не се случи до 1 јуни. Потоа, во јуни започна нов бран, кој не личи на првиот. Старите луѓе не се толку загрозени. Мене не ми личи на истиот вирус “, изјави д-р Несторовиќ, истакнувајќи дека оваа теза, сепак, сè уште не е потврдена.

Според него, појавата на нови симптоми се совпаднала со пристигнувањето на луѓе од Швајцарија и Италија кои веројатно тоа го донеле.

Не станува збор за медицина, туку за влијанија

„Јас би бил против да го добијам овде. Бев изненаден што ЕУ го прифати и одобри. Се сеќавате на кампањата против хидроксихлорокин? Чини пет евра, а ремедивир околу 930. Ова не е повеќе приказна за медицината, туку за влијанија, на крајот на таа приказна секогаш стигнувате до Бил Гејтс. Доналд Трамп рече дека нема да земе ремдесивир, поради што не разговарал со неговиот главен епидемиолог, Ентони Фаучи. Вакцината не оди добро со нив, ефикасноста е многу мала и се сомневаат дека ќе ја направат “, рече Несторовиќ.

Тој исто така истакна дека тестот за антитела не е многу сигурен.

„Не грижи се ако ги немаш. Контактот со децата се чини дека доведува до имунитет. Во Италија само еден педијатар почина во претходниот период, но тој имаше повеќе од 70 години “, изјави д-р Несторовиќ и додаде:

„Секоја епидемија е завршена и за мене оваа ми се чини како сосема нова“.

Несторовиќ, исто така, рече дека треба да се испита зошто 17 лица загинале за два дена.

„Ние не сме во сериозна состојба сега, но интересно е што 17 луѓе загинаа за 48 часа. Министерството за здравство треба да формира група и да анализира што се случило. Ние и Северна Македонија имаме зголемување на бројот на болни и заразени, како што се очекуваше, луѓето се затворени веќе два месеци и сега се заразуваат. Не сум потресен од 200 случаи на ден, но не е јасно зошто имаме зголемен број на мртви “, изјави Несторовиќ, пренесува Телеграф.