Според сегашните регулативи на ЕУ, во една од 27-те земји-членки можат да патуваат само граѓаните од седум земји, но денешниот предлог сигурно ќе го прошири тој список.

За да се ограничи ризикот од ширење на нови мутации на коронавирусот, Европската комисија понуди и нов механизам „итна сопирачка“, со кој ќе се овозможи итна примена на ограничувања за патувања за сите земји каде епидемиолошката состојба нагло ќе се влоши.

Време е да се ревитализира туристичката индустрија и да се обноват прекуграничните пријателства, но безбедно. Предлагаме да ги примиме вакцинираните посетители и оние од земји со добро здравје, објави на Твитер претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен.

Земјите-членки на ЕУ би требало утре да почнат расправа за овој предлог и потребно е да се постигне целосна согласност за предлогот да биде усвоен и да стане важечки пропис.