Главната влезна точка за хероин во  Македонија е во областа околу Делчево. Оваа траса поминува низ Кочани, Штип и Велес, а оттаму на север до Скопје. Во овие региони килограм хероин се продава на големо за 12.000 до 15.000 евра за килограм, се наведува во новиот извештај на Глобалната иницијатива против транснационален организиран криминал, кој дава детална слика за цените и маршрутите за дрога и мигранти шверцувани низ Западен Балкан, и фрла светлина на количината на профит генериран од Перење на пари.

„Трговците, шверцерите, како и перачите на пари, ги привлекуваат места каде што има мал ризик за преминување на границите, деловните субјекти и банкарските системи. „Повеќето„ подземни “трансакции не би биле можни без нивни соработници“, се вели во извештајот. Во него се наведува дека нелегални приходи се генерираат во региони каде што се перат пари истовремено, а криминалните групи на Западен Балкан исто така остваруваат големи профити (претежно од трговија со дрога). Фактор