дома Македонија Јованова-Грујовска: Како не постоел македонски јазик, „Бели Мугри“е објавена во 1939-та

Јованова-Грујовска: Како не постоел македонски јазик, „Бели Мугри“е објавена во 1939-та

Ако е историски факт е дека македонскиот јазик е кодифициран, односно официјално озаконет во 1945 година, дали значи дека во периодот пред таа година не се зборувал македонскиот јазик, е едно од прашањата на кои одговара, Елена Јованова – Грујовска, директорката на Инстутутот за македонски јазик.

„Како не се зборувал македонскиот јазик? Еве сега да земеме неколку примери.

Бели Мугри од Кочо Рацин објавена 1939 година. Тој јазик е толку близу до денешниот стандарден јазик со мали примеси од велешкиот, меѓутоа е многу близу до литературниот јазик, тоа е речиси литературен јазик во книга од 1939 година. Потоа имаме во 1940 и 1941 – Молскавица и Пеш по светот од Коле Неделковски. Па зошто фашистите го фрлија од зградата Коле Неделковски, затоа што не сакал да се откаже од својот мајчин јазик и од идејата да твори на мајчин македонски јазик.

Сакам да кажам, јазикот постоел вели Јованова-Грујовска.

И не само тоа, ако ги земеме книгите од цел 19 век, почетокот на 20 век, значи тука имаме примена, употреба на македонскиот јазик. Имаме одлични драми напишани меѓу двете светски војни. Претходно, во 19 век, имаме речници на повеќе јазици, на Ѓоргија Пулески, четиријазичникот на Данаил. Тоа се луѓе кои кажувале овде во Македонија, на овој простор, на нашите луѓе освен македонски им треба да ги знаат и другите јазици за да може да функционира еснафот, трговијата. И сега што се случува? Тие прават речници на четири јазика, на три јазика, заедно со македонскиот, тука е албанскиот, турскиот, влашкиот, грчкиот јазик, за да се покаже различноста на јазиците, од друга страна и потребата за заемно разбирање и за соживот.“

- Реклама -

Социјални мрежи

5,320FansLike

Прочитајте повеќе

Чудо по 40 години: Исплива црква во Мексико

Древната црква „Virgen de los Dolores“ во Мексико се појави над површината на водата откако сушата го намали нивото на езерото во кое беше...

СЕ РАЗВИВА ВТОРА ГЕНЕРАЦИЈА НА ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУС: ОБЈАВЕНИ НОВИ ДЕТАЛИ, глувците СЕ КЛУЧНИ!

Втората генерација на вакцини COVID-19, развиена од „CureVac“ и GlacsoSmithKlein“ дизајнирана за заштита од разни варијанти на коронавирусот, произведе високо ниво на имунолошки одговор...

Конфликтот меѓу Палестина и Израел се прошири во ГЕРМАНИЈА, и настана ВИСТИНСКИ ХАОС!

Портпарол на Министерството за внатрешни работи предупреди денеска дека безбедносните агенции очекуваат да се интензивира протестот на Палестинците во таа земја, поради последниот конфликт...

ВЕЛКАМ ТУ РАША: Ќелав Русин свири БАЛАЛАЈКА додека го гушка џиновска мечка (ВИДЕО)

На социјалните мрежи кружи видео на кое се гледа ќелав Рус како свири, а мечка го гушка и го гали. Мечката го погали со главата,...

Слични вести

ВЛАДЕЕЊЕ ОД САМО НЕКОЛКУ МИНУТИ: Тој е запишан во Гинис како КРАЛ со најкраток термин

Португалскиот крал Карлос Први и неговиот син, престолонаследникот Луис Филипе, беа убиени во центарот на Лисабон во 1908 година. Тие беа убиени од приврзаници...

СЕ РАЗВИВА ВТОРА ГЕНЕРАЦИЈА НА ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУС: ОБЈАВЕНИ НОВИ ДЕТАЛИ, глувците СЕ КЛУЧНИ!

Втората генерација на вакцини COVID-19, развиена од „CureVac“ и GlacsoSmithKlein“ дизајнирана за заштита од разни варијанти на коронавирусот, произведе високо ниво на имунолошки одговор...

Конфликтот меѓу Палестина и Израел се прошири во ГЕРМАНИЈА, и настана ВИСТИНСКИ ХАОС!

Портпарол на Министерството за внатрешни работи предупреди денеска дека безбедносните агенции очекуваат да се интензивира протестот на Палестинците во таа земја, поради последниот конфликт...

ВЕЛКАМ ТУ РАША: Ќелав Русин свири БАЛАЛАЈКА додека го гушка џиновска мечка (ВИДЕО)

На социјалните мрежи кружи видео на кое се гледа ќелав Рус како свири, а мечка го гушка и го гали. Мечката го погали со главата,...

ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ АКО ДОБИЕТЕ ДВЕ РАЗЛИЧНИ ВАКЦИНИ? Резултатите од најновото истражување пристигнаа, има нус појави!

Повеќето луѓе кои примиле две дози вакцини од коронавирус од различни производители, имале лесни до умерени несакани ефекти, покажува најновото истражување на Универзитетот во...