дома Планета ВАЖНО ОТКРИТИЕ: Сега знаеме кога заразените од коронат се најинфективни - ова...

ВАЖНО ОТКРИТИЕ: Сега знаеме кога заразените од коронат се најинфективни – ова е загрижувачко

Истражувањата покажуваат дека пациентите имаат највисоко ниво на вирус во раната фаза на болеста, а вирусот способен за репродукција е пронајден дури девет дена по појавата на симптомите, пренесува ВВС. Колку луѓето се заразни, зависи од многу фактори, вклучително и од колку одржливи вируси или вируси што можат да се реплицираат, носат во себе и вкупната количина на вирус што ја имаат во своите тела. Некои извештаи покажуваат дека луѓето се најмногу заразни непосредно пред појавата на симптомите и во првата недела од инфекцијата со вирусот.

Истражувачите прегледале 79 глобални студии за COVID-19, во кои биле вклучени луѓе кои биле позитивни на коронавирусот и кои имале симптоми на болеста. Истражувачите беа во можност да го идентификуваат и реплицираат одржливиот вирус од примероците од грлото земени до девет дена по настанувањето на инфекцијата. Откриле дека количината на вирусна RNK честички (фрагменти од генетски материјал од вирусот) во примероците достигнала врв во времето на појавата на симптомите или во рок од пет дена. Покрај тоа, во примероците биле пронајдени неактивни фрагменти од вирусна RNK до 17 дена по појавата на симптомите.

Но, бидејќи по девет дена не беше пронајден одржлив вирус што може да се реплицира, истражувачите заклучија дека е малку веројатно дека лицето е заразно после тоа. Д-р МугСевик од Универзитетот Св. Ендрјус за ВВС изјави дека откритијата покажале дека луѓето се најзаразни во раната фаза на болеста и посочува колку е важна раната изолација на заразените.

  • На луѓето навистина им е потребна поддршка за да бидат сигурни дека ќе се изолираат веднаш штом ќе добијат симптоми, без оглед колку се благи. Додека некои луѓе добиваат резултати од брис, тие можеби веќе ја поминале нивната најзаразна фаза, рече таа. Студијата не испитувала асимптоматски луѓе, но авторите предупредуваат дека други истражувања покажале дека луѓето можат да бидат заразни пред да добијат симптоми и дека можат да го пренесат вирусот на други луѓе иако немале никакви симптоми.

Во Велика Британија, властите велат дека луѓето мора да бидат изолирани најмалку 10 дена ако имаат какви било симптоми на коронавирус.

- Реклама -

Социјални мрежи

5,320фановиLike

Прочитајте повеќе

Корона вирусот и анксиозноста: Следете го правилато од 45 минути

Карантин, коронавирус, социјална изолација - ова придонесе за зголемување на бројот на луѓе кои се чувствуваат вознемирено. Според судија од Американското здружение за ментално здравје,...

8 необични парови кои докажуваат дека љубовта е навистина слепа или што би рекле нашите – за секое тенџерче има капаче! (ФОТО, ВИДЕО)

Љубовта е навистина необична работа што го менува животот. Некои луѓе поминуваат половина од животот во потрага по совршен партнер, додека некои имаат среќа...

Јованова-Грујовска: Како не постоел македонски јазик, „Бели Мугри“е објавена во 1939-та

Ако е историски факт е дека македонскиот јазик е кодифициран, односно официјално озаконет во 1945 година, дали значи дека во периодот пред таа година...

Научниците ги споредиле нервните и космичките мрежи и заклучиле: Човечкиот мозок изгледа како универзумот

И покрај огромната разлика во големината, човечкиот мозок покажува слично ниво на сложеност и самоорганизација како универзумот, заклучија астрофизичарот Франко Ваза од Универзитетот во...

Слични вести

Геополитика: Зошто Македонците останаа сами против Бугарија

Еден од најсериозните медиуми за геостратегија во југоисточна Европа објаснува зошто Македонците останаа осамени во спорот со Грција? Хрватскиот портал Геополитика тврди дека Борисов е...

8 необични парови кои докажуваат дека љубовта е навистина слепа или што би рекле нашите – за секое тенџерче има капаче! (ФОТО, ВИДЕО)

Љубовта е навистина необична работа што го менува животот. Некои луѓе поминуваат половина од животот во потрага по совршен партнер, додека некои имаат среќа...

Јованова-Грујовска: Како не постоел македонски јазик, „Бели Мугри“е објавена во 1939-та

Ако е историски факт е дека македонскиот јазик е кодифициран, односно официјално озаконет во 1945 година, дали значи дека во периодот пред таа година...

Научниците ги споредиле нервните и космичките мрежи и заклучиле: Човечкиот мозок изгледа како универзумот

И покрај огромната разлика во големината, човечкиот мозок покажува слично ниво на сложеност и самоорганизација како универзумот, заклучија астрофизичарот Франко Ваза од Универзитетот во...

Nordic Monitor: Во Македонија шпионирани десетици домашни и странски државјани

Нордиската мрежа за истражување и мониторинг објавува документи според кои само до 2018 година од една земја во Македонија биле шпионирани 78 луѓе од...