дома Планета Научниците ги споредиле нервните и космичките мрежи и заклучиле: Човечкиот мозок изгледа...

Научниците ги споредиле нервните и космичките мрежи и заклучиле: Човечкиот мозок изгледа како универзумот

И покрај огромната разлика во големината, човечкиот мозок покажува слично ниво на сложеност и самоорганизација како универзумот, заклучија астрофизичарот Франко Ваза од Универзитетот во Болоња и неврохирургот Алберто Фелети од Универзитетот во Верона. Тие, исто така, ги објавија своите набудувања во списанието Frontiers in Physics“.

Човечкиот мозок функционира благодарение на широката нервна мрежа за која се смета дека содржи приближно 69 милијарди неврони. Од друга страна, набудуваниот универзум може да смета на космичка мрежа од најмалку 100 милијарди галаксии. Во двата система, само 30 проценти од нивната маса е составена од галаксии и неврони.

Во двата система, галаксиите и невроните се распоредени во долги нишки или јазли помеѓу нишките. Конечно, во двата система, 70 проценти од дистрибуцијата на маса или енергија се состои од компоненти кои играат навидум пасивна улога: вода во мозокот и темна енергија во набудуваниот универзум.

Спектралната густина на двата система е пресметана од италијански научници со употреба на техника која често се користи во космологијата за проучување на просторната дистрибуција на галаксиите.

  • Нашата анализа покажа дека распределбата на флуктуациите во рамките на нервната мрежа на малиот мозок во размер од 1 микрометар до 0,1 милиметар го следи истиот напредок во распределбата на материјата во космичката мрежа, но, се разбира, во поголем обем, од пет до 500 милиони светлосни години, објаснува Ваза.

Што се крие зад овие неверојатни сличности? Истражувачите велат дека само може да се сведе на фактот дека истите физички принципи се применуваат на две неверојатно сложени структури.

  • Веројатно, врската на двете мрежи се развива следејќи ги сличните физички принципи, и покрај зачудувачката и очигледна разлика помеѓу физичките сили кои ги регулираат галаксиите и невроните, вели Фелети.

- Реклама -

Социјални мрежи

5,320фановиLike

Прочитајте повеќе

ЈАПОНСКИ РИТУАЛ ЗА ПРИВЛЕКУВЊА ПАРИ! Парите ќе ви се залепат доколку направите неколку едноставни работи

Во целиот свет, луѓето имаат различни верувања во врска со обичаите и ритуалите што привлекуваат богатство. 1. Парите треба да се чуваат во бел паричник Најдобро...

Терапијата на Трамп помина: Одобрено лекување на ковид со антитела

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) одобри итен третман на ковид со 19 антитела, што е дел од терапијата што ја доби и...

И покрај епидемијата, пазарот за отпад во Мадрид се отвори по осум месеци

Мадрид - Стариот мадридски пазар за отпад „Растро“ беше повторно отворен денес по осуммесечно затворање поради пандемијата Ковид на 19. Со оглед на тоа што...

ЈАПОНСКИ РИТУАЛ ЗА ПРИВЛЕКУВЊА ПАРИ! Парите ќе ви се залепат доколку направите неколку едноставни работи

Во целиот свет, луѓето имаат различни верувања во врска со обичаите и ритуалите што привлекуваат богатство. 1. Парите треба да се чуваат во бел паричник Најдобро...

Слични вести

„Бев измамен“: Индонезиецот не стана милионер по продажбата на метеоритот

Индонезиец кој нашол метеорит откако го пробил неговиот покрив изјавил дека не станал милионер откако го продал овој камен. Тој тврди дека е излажан...

Терапијата на Трамп помина: Одобрено лекување на ковид со антитела

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) одобри итен третман на ковид со 19 антитела, што е дел од терапијата што ја доби и...

И покрај епидемијата, пазарот за отпад во Мадрид се отвори по осум месеци

Мадрид - Стариот мадридски пазар за отпад „Растро“ беше повторно отворен денес по осуммесечно затворање поради пандемијата Ковид на 19. Со оглед на тоа што...

ЈАПОНСКИ РИТУАЛ ЗА ПРИВЛЕКУВЊА ПАРИ! Парите ќе ви се залепат доколку направите неколку едноставни работи

Во целиот свет, луѓето имаат различни верувања во врска со обичаите и ритуалите што привлекуваат богатство. 1. Парите треба да се чуваат во бел паричник Најдобро...

ДАЛИ „ИЗБРАВТЕ“ ВИСТИНСКА КОМБИНАЦИЈА? Овие парови имаат неповторлива љубов

Токму оваа хемија ја споделуваме само со одредени луѓе. Вие самите знаете дека некои луѓе можат да предизвикаат само досада кај вас, а некои други...