дома Планета НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА КОВИД - 19

НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА КОВИД – 19

Зошто млади и здрави луѓе умираат, а научниците конечно дојдоа до одговорот: „5 фактори се одговорни за тоа, клучот е во генетската предиспозиција“

Младите жртви на коронавирусот се ретки, особено кога станува збор за група помлади од 30 години … Од друга страна, нешто повеќе од девет проценти од смртните случаи се случиле во возрасната група од 45 до 64 години, кои се само на средна возраст

Некои од нив имале долгорочни болести или здравствени проблеми како што се дебелина, што ги намалило нивните шанси да се спротивстават на тешка форма на болеста, но многумина не. Тоа е мистерија што ги збунува лекарите.Но, неодамна, научниците пронајдоа клучна трага за да се расветли проблемот и тој може да биде запишан во нашата ДНК. Одредени разлики во генетскиот состав на луѓето може да објаснат зошто некои добиле тешка форма на вирус, кој, со оглед на нивната возраст и здравствена состојба, можел да се справи со него без поголеми компликации и зошто некои тешко можат да покажат какви било симптоми.

Skoplje, Severna Makedonija, korona

„Не знаеме зошто овие здрави, млади луѓе толку се разболуваат од Ковид, но една можност е дека се генетски предиспонирани за тоа“, вели професорката Елеонор Рајли, експерт за имунолошкиот систем и заразни болести на Универзитетот во Единбург .
„Можеби овие млади луѓе наследија генетски варијации од нивните родители, што ги става на ризик“, додаде тој.
Во декември, тим научници од Институтот Рослин во Единбург откриле пет клучни гени кои ги зголемуваат шансите за смрт кај пациентите со Ковид.

Гените носат упатства за секој биолошки процес во нашите тела, вклучително и како да создадете клетки на имунолошкиот систем за борба против вирусите. Тимот проучуваше 2.244 пациенти со кливиди со критична состојба, вклучувајќи 200 кои беа примени на интензивна нега. Тие беа многу болни, три од четири не можеа ни да дишат без механичка помош, а повеќе од една петтина од нив на крајот починаа.

- Реклама -

Социјални мрежи

5,320FansLike

Прочитајте повеќе

КАКО БРЗО ДА ЛОЦИРАТЕ ЛИЦЕ КОИ ИСЧЕЗНУВА? Паметните телефони имаат одлично решение!

Додека полицијата не го преземе случајот, можете сами да направите некои работи што, во моментот на исчезнување, можат да бидат од голема важност заради...

НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА КОВИД – 19

Зошто млади и здрави луѓе умираат, а научниците конечно дојдоа до одговорот: „5 фактори се одговорни за тоа, клучот е во генетската предиспозиција“ Младите жртви...

КАКО БРЗО ДА ЛОЦИРАТЕ ЛИЦЕ КОИ ИСЧЕЗНУВА? Паметните телефони имаат одлично решение!

Додека полицијата не го преземе случајот, можете сами да направите некои работи што, во моментот на исчезнување, можат да бидат од голема важност заради...

Сексуален терапевт откри супер трик за подобро поврзување во кревет

Овој вид на сексуални игри стапува на сцена само ако имате целосна доверба во вашиот партнер. Му дозволувате да одлучи за сè што е...

Слични вести

ИМА ВЕРЗИЈА ЗА МАЖИ Појас на невиност за ЛОШИ ПАРТНЕРИ

Поврзаноста со појасот на невиност е претежно поврзана со историјата затоа што тој предмет се користел за да се спречи силување, однос или мастурбација. Но,...

НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА НА КОВИД – 19

Зошто млади и здрави луѓе умираат, а научниците конечно дојдоа до одговорот: „5 фактори се одговорни за тоа, клучот е во генетската предиспозиција“ Младите жртви...

КАКО БРЗО ДА ЛОЦИРАТЕ ЛИЦЕ КОИ ИСЧЕЗНУВА? Паметните телефони имаат одлично решение!

Додека полицијата не го преземе случајот, можете сами да направите некои работи што, во моментот на исчезнување, можат да бидат од голема важност заради...

Сексуален терапевт откри супер трик за подобро поврзување во кревет

Овој вид на сексуални игри стапува на сцена само ако имате целосна доверба во вашиот партнер. Му дозволувате да одлучи за сè што е...

ВО ЖИВО Пристигна првата снимка од Марс – но и првото ВИДЕО звук

Првото видео од Марс, благодарение на Rover Perseverance на НАСА, беше испратено од Црвената планета. Ова е прв пат да се покаже перспективата на слетувањето...