Една од најголемите тајни на Стар Египет може да остане скриена засекогаш,британскиот археолог наведе и кој е виновен за ова

септември 14, 20201min


Египетската влада сериозно го забавува и го попречува напредокот кон можеби едно од најголемите откритија во египетологијата, според британскиот археолог д-р Крис Наунтон.

И покрај оптимизмот што го почувствува пред неколку години за откривањето на „големиот јаз“ во Големата пирамида на Гиза во Куфу, британскиот археолог д-р Крис Наунтон смета дека египетската влада натамошно истражување на археолошкиот локалитет е во голема мера со поставување граници и бирократски сложености. Ова е исто така причина што се повеќе и повеќе ентузијасти на Стар Египет повеќе не сакаат да спроведуваат истражување таму.


Се верува дека Големата пирамида во Гиза била изградена за фараонот Куфу и била изградена 20 години. Неговото тело, сепак, никогаш не било пронајдено во пирамидата. Пред пет години, проектот ScanPyramids беше лансиран за да обезбеди неколку неинвазивни и деструктивни техники кои ќе го подобрат разбирањето на историчарите за тоа како е изградена Големата пирамида пред 4500 години. Две години после тоа, археолозите направија големо откритие, односно „Големата празнина“ над главната галерија во пирамидата, што е простор долг 30 метри.


По ова откритие, дополнителното истражување практично запре, а Наунтон верува дека нема да има понатамошен напредок и дека содржината на пирамидата ќе остане скриена од очите на јавноста. Областа околу ова е опширно истражена, има области во Гиза кои сè уште не се темелно истражени, но мислам дека тие области нема да ни откријат нешто преголемо, вели Наунтон.


Наунтон сигурно сака да ирне во таа огромна и неистражена празнина во пирамидата, но во моментов има премногу ограничувања, наметнати од египетската влада. Проблемот е што како и со аномалијата во гробот на Тутанкамон, сè додека не влезете внатре, вие всушност не можете да кажете ништо, вели Наунтон. Двете работи околу пирамидите во Гиза создаваат само кошмари, објаснува Наунтон. Првиот е дека околу големата пирамида всушност е голема црвена панделка, а втората е дека Гиза привлекува фанатици кои веруваат во мистични енергии, вонземјани и слично, што го прави проблемот уште понеподнослив.


Наунтон предложи можно решение уште порано со цел конечно да открие големо откритие во пирамидата Куфу. Тој предложи оптичка нишка со камера одозгора да се помине низ sидот што ја одделува неистражената просторија од остатокот на внатрешноста на пирамидата за да види што има во просторијата. Тоа решение всушност не би предизвикало поголемо оштетување на sидот. Но, египетското Министерство за антиквитети стравува од јавна реакција на туркање на фотоапаратот низ sидот за на крај да открие дека навистина има една голема работа зад sидот – ништо.