АМЕРИКА ИМАЛА ЦАР: Дали знаевте дека Соединетите држави биле монархија?

јули 15, 20202min
гфг

Jошуа Абрахам Нортон, роден на 4 февруари 1818 година, а почина 8 јануари 1880 година, е запаметен како кралот Нортон.

Тој беше граѓанин на Сан Франциско, Калифорнија, а потоа во 1859 година се прогласи за „Нортон I, крал на Соединетите држави“.

Тој ја презеде секундарната титула „заштитник на Мексико“, откако Наполеон III ја нападна земјата.

Нортон е роден во Англија, но поголемиот дел од младоста го поминал во Јужна Африка. Тој пловел на запад по смртта на неговата мајка во 1846 година и таткото во 1848 година, пристигнувајќи во Сан Франциско, веројатно во ноември 1849 година.


Нортон првично заработи многу и стана бизнисмен, но своето богатство го вложи во перуанскиот ориз за да го продаде на Кина заради недостаток на кинески ориз.

Тој од перуанските бродови купи ориз за 12 центи за килограм, но со текот на времето, на пристаништето пристигнуваа сè повеќе перуански бродови, поради што цената нагло се спушти на 4 центи.

После тоа, Нортон ја изгуби тужбата во која се обиде да го откаже договорот за ориз, а со тоа и го загуби угледот. Тој повторно се појави во септември 1859 година, со намера да се именува себеси крал на Соединетите држави.

Иако Нортон доби бројни придобивки од градот, трговците исто така ја искористија неговата одлука и продадоа сувенири со ликот и името на неговиот лик. „Сан Франциско живеел од императорот Нортон“, напиша биографот на Нортон, Вилијам Дјури, „а не Нортон од Сан Франциско“, рече тој.

Нортон немаше формална политичка моќ; сепак, тој беше третиран добро во Сан Франциско, а валутата издадена во негово име се користеше широко во институциите и секојдневниот живот таму.

Некои го сметаа за луд и ексцентричен, но граѓаните на Сан Франциско го прославија неговото „царско присуство“ и неговите дела, како што е наредбата за присилно распуштање на Конгрес на Соединетите држави и нејзините бројни одредби кои повикуваат на изградба на мост и тунел околу Сан Франциско, со намера да го спои Сан Франциско со Оукланд.

На 8 јануари 1880 година, Нортон падна на аголот на улиците на Калифорнија и Дупон (сега Грант) и почина пред некој да му помогне.

Според „Хрониката на Сан Франциско“, околу 10.000 луѓе излегоа на улиците на Сан Франциско за да му оддадат почит на неговиот погреб.

Нортон е овековечен како еден од главните ликови во книгите на Марк Твен, Роберт Луис Стивенсон, Кристофер Мур, Морис и Рене Госини, Селма Лагерлоф и Нил Гајман.

До 1859 година, Нортон беше целосно незадоволен од она што го сметаше за несоодветност на правните и политичките структури на Соединетите држави. На 17 септември 1859 година, тој ги зеде работите во свои раце и дистрибуираше писма до разни весници во градот, прогласувајќи се себеси за „Цар на САД“: