ЕКСПЛОЗИЈА НА ЛАПТОП БАТЕРИЈА ЗАПАЛИЛА СТАН НА ХРВАТ: Зошто се случува тоа и како да го спречите?

јули 5, 20201min
cropped-john-schnobrich-yFbyvpEGHFQ-unsplash-1024x577

Златко Ловриќ, татко на тројца кој живее со семејството во Пула, остана без стан во пожар што претвори сè во него во голем инценератор. Никој не загина во пожарот, кој пак бил предизвикан од батеријата на лаптоп, но материјалната штета се проценува на десетици илјади евра.

Според полицискиот извештај, пожарот бил предизвикан од експлозија на батерија на лаптоп на детското биро, по што сè експлодирало во секунда. За среќа, во тој момент никој не бил во таа просторија, пишува 24satа.

Сопругата, која излегла од бањата, слушнала пукнатина и отишла да види за што станува збор. Еден дел од станот во тоа време веќе бил во целосен оган. Што е можно побрзо, жената го извадила детето од станот и го повикала пожарникарскиот оддел. Семејството Ловриќ остана без сите работи што беа во станот.

Како може да експлодира батерија на лаптоп?

Ова не е првпат експлозијата на батерија да предизвика пожар да зафати сè пред себе. Иако денешните батерии се многу посовршени и побезбедни од порано, ваквите случаи сепак се случуваат.

Така, пред две години, во Велика Британија, една експлозија на лаптоп батерија и пожарот што следел (видео подолу) целосно ја уништила канцеларијата каде се наоѓал.

Експертите посочуваат дека ваквите ситуации не се случуваат често, но дека никогаш не знаете кога може да се случи експлозија. Иако тоа најчесто се случува со постарите уреди, дефинитивно е препорачливо да ги исклучувате лаптопите и мобилните телефони од полначот кога не сте во просторијата каде што се, како и во текот на ноќта.

Како и со денешните лаптопи и паметни телефони, генерално не е можно да се отстранат батериите, така што производителите вообичаено препорачуваат лаптопите да бидат отстранети од полначот по некое време. Па така, HP, на пример, тврди дека лаптопот треба да се чува на постојано полнење максимум две недели, додека повеќето други компании се согласуваат дека уредите треба да бидат наизменично наполнети и да се користат „без штекер“.

Современите литиум-јонски и литиум-полимерни батерии не можат да бидат „преполнети“, но тие можат да бидат испразнети доволно за да бидат оштетени. Нивниот животен век може да го скрати нивото на напон (колку е поголемо нивото на напон, толку е пократко траењето на батеријата), потоа циклусите на полнење и празнење (бројот е ограничен за секоја батерија), како и температури од повеќе од 30 Целзиусови степени кои влијаат на траењето на батеријата.