Кај тешките форми на Ковид-19, забележани се загрижувачки промени во мозокот: Дали е можно трајно оштетување?

јуни 27, 20201min
shutterstock157370876-830x0

Вирусот корона може да предизвика оштетување на мозокот, сугерира прелиминарна студија на научници од Англија.

Британски истражувачи испитувале 125 лица хоспитализирани со „Ковид-19“ кога откриле дека болеста во некои тешки форми може да предизвика компликации како што се мозочен удар, воспаление, психоза и симптоми слични на деменција.

Најчестата забележана мозочна компликација е мозочниот удар, кој бил пријавен кај 77 од 125 пациенти (62%). Важно е да се потенцира дека повеќето од пациентите биле постари од 60 години, кај кои мозочниот удар предизвикал згрутчување на крвта во мозокот, познат како исхемичен мозочен удар.

  • Овие откритија претставуваат првиот детален преглед на невролошките компликации кај пациенти со „Ковид-19“, велат истражувачите.

Експертите посочија дека е неопходно да се направат повеќе истражувања со цел да се пронајдат механизмите зад нив и со тоа да се поддржи третманот, пишува стручното списание „The Lancet Psychiatry“. Научниците од универзитетите во Ливерпул, Саутемптон, Newукасл и Универзитетскиот колеџ во Лондон ги анализирале податоците собрани меѓу 2 и 26 април – кога болеста се шири експоненцијално во Велика Британија.

Скоро третина од пациентите развиле психоза или симптоми слични на деменција; деветмина имале неодредена дисфункција на мозокот, позната како енцефалопатија, а седум пациенти имале воспаление на мозокот, медицински познат како енцефалитис.

Покрај тоа, скоро третина од луѓето кои се во лоша здравствена состојба забележале згрутчување на крвта што може да предизвика фатални удари ако преминат во мозокот и го прекинат протокот на крв. Научниците не се сигурни точно зошто се формира згрутчувањето, но тие веруваат дека се предизвикани од силно воспаление како резултат на инфекција „Ковид-19“.

  • Многу е важно што кај хоспитализирани пациенти да ги евидентираме сите компликации предизвикани од „Ковид-19“, кои се поврзани со мозокот. Многу е важно да продолжиме да ги собираме овие информации со цел целосно да го разбереме вирусот – рече коавторот на истражувањето, професорката Сара Пет од Универзитетскиот колеџ во Лондон.