Неверојатна приказна: Како хавајската кошула стана симбол и униформа на американската екстремна десница

јули 5, 20202min
gettyimages-1210404370-830x0

Како американската ал-десница ја поврза лесната комедија од 1980-тите со граѓанската војна, за која, тие веруваат, штотуку започнува, и како пак ја поврзаа со хавајските кошули и ескимо иглусите?

Субкултурата на модерната западна екстремна десница е специфична на многу начини, и често може да ги изненади луѓето од страна.

Освен елементи од пошироката култура на Америка, алт-десницата ги презема и некои елементи од историјата на Србија. Дека ја прославуваат српската песна од времето на војната во Босна, „Karadžiću, vodi Srbe svoje“, ја нарекуваат земјата „Србија силна“ и дека нејзиното споменување на Интернет е секогаш придружено со коментар „Отстранете го Кебаб“ (што подразбира етничко чистење на муслиманите), за ова српската поширока јавноста дозна дури по ужасниот терористички напад во Нов Зеланд, кога напаѓачите ја пуштија песната во живиот пренос.

Новислав Чајиќ, кој свири хармоника во тој спот, е обожаван од западните екстремни десничари, тие го нарекуваат „Dat Face Soldier“, а мажот е мим на „4chan“ социјалната мрежа. Сето ова се случува во изминатите 10-15 години, без србите да го забележат.

Барем не повеќето од нив; особено не она што се случи на американската алт-десна сцена (алт-десницата, или алтернативна десница, е тешко да се дефинира, но се работи за иинтернет феномен и целосно модерна верзија на екстремно десничарскиот и белиот национализам).

Може да се каже дека западните алт-десничари ја присвоија српската песна и сосема го сменија нејзиниот контекст, на таков начин што сега е невозможно да се гледа поинаку; но таа песна сама по себе е контроверзна затоа што е шовинистичка и многу навредлива и за Хрватите и за Бошњаците.

Самите Американци поминаа многу полошо, кога нивните алт-десничари практично го украдоа гестот за „ОК“ (палецот и показалецот се спојуваат во „О“, трите преостанати прсти се исправени), а сега го користат како свој знак, веројатно затоа што е еден од на омилените гестови на Трамп. Жабата Пепе, како интернет meme, одамна е присвоен од алт-десницата, која пак сега удри во нешто многу поважно.

На хавајските кошули.

Како хавајската кошула стана симбол на алт-десничарското движење е неверојатна приказна која совршено ја илустрира ноншалантноста и модерноста на алтернативната десница во однос на класичните конзервативци. Овде, секако,не се работи за склоност кон цветниот дезен, туку за сигнал дека некое лице е подготвено за Втората американска граѓанска војна, што за многумина само што не се случила, а за некои веќе трае подолго време.

Каква врска имаат хавајските кошули со Граѓанската војна, како дојде до тоа? Директно никаква; тоа е серија асоцијации кои се развиваат во текот на неколку години, слично на тоа како едно лице по име Никола би можело на крајот да го стекне прекарот „Макарони“ (Никола -> Ниџа -> Џони -> Џони Макарони -> Макарони).

Се започна со комедијата од 1984 година, „Breakin ‘2: Electric Boogaloo“, која пропадна заради критики од публиката и падна во заборав, за пред неколку години да биде оживеана токму поради тоа што е лоша и затоа што зборот „boogaloo“ е смешен. Веројатно виновникот е една епизода од серијата „Секогаш е сончево во Филаделфија“ која се викаше „Chardee MacDennis 2: Electric Boogaloo“.

Не помина долго време, за алт-десницата на Reddit, 4chan и 8chan да почнат да ја нарекуваат „новата“ граѓанска војна „Civil War 2: Electric Boogaloo“. Зборот „бугалу“ потоа еволуираше во „big Luau“ („луау“ е традиционална хавајска забава или прослава), но и во „големо иглу“, поради што Ескимо иглу, зимска куќа направена од мраз, стана симбол со исто значење како хавајската кошула.

Значи, воопшто не е невообичаено да се видат до заби вооружени и физички спремни луѓе на американските улици, облечени во хавајки или маици со иглу слики. Постои дури и комбинација: иглу над кој е залепена хавајска шема. АК-47 со хавајски дизајн може да се најде дури и на американскиот пазар.

Тука навистина лежи опасноста од алт-десницата: тие едноставно изгледаат кул и моќно во исто време, а тоа ги привлекува младите. За повеќето, формата отсекогаш била поважна од суштината.