ОВА БИ МОЖЕЛО ДА ДОВЕДЕ ДО НОВ СУДИР: Кина на спорната граница постави натпис кој нема да и се допадне на Индија (ВИДЕО)

јули 4, 20201min
2261411_ap-kina02_ls

Голем натпис „Кина“ се појави на спорната граничнаа територија на Хималаите, помеѓу Кина и Индија.

Натписот е долг околу 81 метар и широк 25 метри и е доволно голем за да биде јасно видлив на сателитските слики.

Натписот се појави на езерото Пангонг, што е главна точка на спорот меѓу Кина и Индија, затоа што и двете држави веруваат и тврдат дека имаат право на територијата долж нејзините брегови.

Индиската телевизија НДТВ известува дека кинеските сили ги истакнале своите територијални претензии со тоа што го напишале името на нивната земја на спорната земја и цртале мапа на Кина.

Мандаринскиите симболи, кои се преведуваат како „Кина“, се наоѓаат веднаш до кинеската мапа на бреговите на езерото Пангонг, се вели според каналот. Тие велат дека натписот е толку голем што може да се види од сателитот. Компанијата Пангонг е езеро на Тибетското плато. Преминот е спорна граница што покрива скоро 3.500 километри, што двете земји ја нарекуваат Линија на реална контрола. Таа ги раздели индиските и кинеските трупи по војната во која тие се бореа околу таа област во 1962 година. Запаниот сектор е главната точка на расправија помеѓу двете нуклеарни сили.

Серија од осум планински премини, честопати колоквијално наречени „прсти“, се издигнуваат по бреговите на езерото Пангонг. Индија ги контролира од 1-ви до 4-ти прст и тврди дека нејзината територија се протега до најисточниот прст, број 8. Кина, од друга страна, бара дел од земјата до 2-ри прст. Новонаправениот натпис е поставен помеѓу 4 и 5 прст.