Словенците го произведоа првиот овластен електричен авион во светот

јули 4, 20201min
5483783115eff3b69d4596963871669_w640

Словенечката компанија Пипистрел го произведе првиот електричен авион во светот, кој доби сертификат од Агенцијата за безбедност на воздухопловството на ЕУ.
Авионот на батерија Pipistrel Wells Electro, мал двосед, е наменета за обука на пилоти и воздушниот лет е 50 минути, што е типично за употрена во училиштата за летање.

“Почнавме да летаме со електричен погон во 2007 година и изградивме повеќе од осум авиони пред Велис Електра. Утврдивме сè што еден вид авион треба да го има со сертификат и од технолошки и од гледна точка на корисникот”, изјави директорот за истражување и развој на Пипистрел, Тине Томашиќ.

Сертифициран тип на авиони, објаснува тој, значи дека може да се користи во комерцијални цели без пречки.

Томазиќ додава дека ова е навистина чекор напред за авијациската индустрија како целина, што ќе овозможи електрификација на многу поголеми авиони.

Пипистрел се очекува да испорача 31 авиони на Велис Електро на клиентите во седум земји оваа година.

“Ова е возбудлив чекор напред. Тоа е првиот електричен авион кој е овластен од ЕАСА, но секако не и последен, бидејќи авијациската индустрија следи нови технологии за намалување на бучавата и штетните емисии и подобрување на одржливоста на авијацијата”, изјави извршниот директор на ЕАСА. , Патрик Кај.