ТРАМП повторно потклекна: Објавен е оглас за поддршка на американската војска, но на огласот има авиони и војници на ВТОРАТА ГОЛЕМА моќност!

септември 16, 20201min
џс

Дигитален оглас објавен од организацијата за собирање средства во кампањата на Трамп на 11 септември, во кој луѓето се повикуваат да ги „поддржат американските војници“, користеше фотографија на борбени авиони од руско производство и руски модели обучени како војници.

Американски „Политико“ пишува дека рекламата направена од комитетот на Трамп „Да ја направиме Америка повторно голема“ содржи силуети на тројца војници кои пешачат додека над нив лета борбен авион. Рекламата за прв пат се појави на 8 септември и траеше до 12 септември.

„Дефинитивно е Миг-29“, рече Пјер Спреј, кој помогна во дизајнирањето на авионите Ф-16 и А-10 за американското воено воздухопловство. „Драго ми е што гледам дека тој ги поддржува нашите трупи“, додаде тој.

Сликата во рекламата е фотографија достапна на Shutterstock.com со наслов „Воени силуети на војници и воздухопловни сили во позадината на зајдисонцето“. Креаторот на сликата, наречена „БПТУ“, за која се вели дека е со седиште во Андора, но не одговори на барањето на Политика за коментар.