Ворен Бафет: Правете го она што навистина го сакате, тоа е вистинска среќа

септември 17, 20201min
Screenshot_2020-09-17 Warren Buffett Radite ono što doista volite, to je istinska sreća

Пред повеќе од 20 години, на предавање што го одржа на бизнис школата на Универзитетот во Флорида, еден студент по МБА го праша американскиот бизнисмен Ворен Бафет: „Што би сторил за да живееш посреќен живот – ако можеш да живееш од нула?“

Бафет ги охрабри студентите да размислуваат за среќата од попрактична гледна точка. Никој од нас не може да живее одново, но можеме да ја зголемиме целокупната среќа со тоа што ќе избереме да направиме промени во кариерата, целите, финансиите, здравјето и односите.

  • Начинот да го направите тоа е да играте игра и да направите нешто во кое уживате цел живот. Бидете поврзани со луѓе што ги сакате. Јас работам само со луѓе што ми се допаѓаат. Кога би можел да заработам 100 милиони долари со некој од кој ми се стега желудникот, би рекла не, рече Ворен.
  • Ве поканувам да работите на работи што ги сакате. Ќе полудите ако продолжите да работите што не ви се допаѓаат затоа што мислите дека тоа ќе изгледа добро во вашата биографија, додаде тој.

Прави го тоа што го сакаш. Да, тоа може да звучи лесно, особено кога повеќе милијардери ви го кажуваат тоа, но тоа е сосема точно и Ворен го направи она што го сака многу пред да стане успешен.

Постојат многу добри причини зошто треба да го прифатите неговиот совет и да го правите она што го сакате, вклучувајќи:

1. Повеќе опции

Луѓето кои го прават она што го сакаат се поотворени за можности и нови искуства. Тие се подготвени да прифатат предизвици и да ризикуваат, а кога не успеат, тие се многу поотпорни и по поразот можат да се вратат во игра.

2. Повеќе усогласување со работите за кои се грижите

Кога го правите она што го сакате, создавате рамнотежа помеѓу вашата работа, вредности и работи што ви носат страст и цел. Ова отвора нови можности додека учите што е најважно за вашиот живот и работа.

3. Повеќе мотивација, што доведува до ваш успех

Сакањето на она што го правите ве прави повеќе мотивирани да вложите повеќе време во извршувањето на работата. Вашата желба да бидете попродуктивни е од суштинско значење, тоа потекнува од верувањето длабоко во вас дека вашите напори ќе направат разлика за оние на кои им служите.

Како заклучок, кога го сакате она што го правите, не изгледа како работа што треба да ја работите! Вршењето на она што го сакате е најголем придонес за вистинска среќа во животот. Значи, ако не знаете која е вашата страст, време е да ја дознаете, пишува Inc.